Waarin verschillen verstuikingen en verrekkingen?
Zowel verrekkingen als verstuikingen worden veroorzaakt door het rekken van of een scheur in het weefsel, maar bij verrekkingen is het gekwetste weefsel een spier of een pees, waar bij verstuikingen het weefsel een ligament is.
Verrekkingen
Acute verrekkingen treden onmiddellijk na het kwetsen van de spier of de pees op. Dit kan worden veroorzaakt door een val of verdraaiing (zoals bij het neerkomen na een sprong) of het te ver rekken, wat kan voorvallen bij het tillen van een zwaar voorwerp. Verrekkingen kunnen ook chronisch zijn en zich na een periode van het te veel gebruiken van spieren en pezen bij herhaaldelijke bewegingen ontwikkelen.
Mensen met een verrekking kunnen pijn, spierkramp, spierzwakte, ontsteking of verkramping ervaren. Spieren die vaak verrekkingen oplopen bevinden zich in de rug, hamstring, elleboog (in het bijzonder bij racketsporten of werpactiviteiten) en de hand (in het bijzonder bij sporten waarbij iets vastgegrepen moet worden, zoals turnen, golf of roeien).
Verstuikingen
Verstuikingen worden veroorzaakt door het strekken en soms scheuren van de ligamenten. Typische symptomen zijn pijn, kneuzing, zwelling en ontsteking. De gewrichten die het meeste risico lopen op een verstuiking variëren, afhankelijk van de activiteiten. Springen (zoals bij hordelopen, volleybal of basketbal) bijvoorbeeld of lopen op een oneffen ondergrond, kan leiden tot het verstuiken van voeten, knieën of enkels en vallen op een uitgestrekte hand kan leiden tot het verstuiken van de pols.
Hoe ernstig is mijn verstuiking of verrekking?
De ernst van deze types van kwetsuren wordt ingedeeld van eerste tot derde graad, afhankelijk van de hoeveelheid beschadigd weefsel.
Eerste graad: De pezen, spieren of ligamenten werden overstrekt, maar zijn niet gescheurd of misschien een beetje gescheurd. De pijn is vaak gematigd en er is over het algemeen weinig of geen zwelling of kneuzing. Je zou in staat moeten zijn om gewicht te zetten op het getroffen gewricht van een verrekking of verstuiking van de eerste graad, omdat het gewricht nog altijd stevig is.
Tweede graad: De weefselvezels zijn gerokken en gedeeltelijk gescheurd. Deze letsels gaan gewoonlijk gepaard met kneuzing, zwelling en gemiddelde pijn en je hebt mogelijk moeite om het getroffen gewricht of de getroffen spier te gebruiken.
Derde graad: Dit is een ernstige verrekking of verstuiking, waar de pees of het ligament bijna volledig afgescheurd is. Het is niet verbazend dat deze letsels gewoonlijk gepaard gaan met hevige pijn, zwelling en kneuzing en dat je het getroffen lichaamsdeel niet zult kunnen gebruiken. Deze verrekkingen en verstuikingen zijn ernstig en vereisen vaak een chirurgische ingreep en revalidatie.
Als je twijfelt aan de ernst van de verrekking of verstuiking of als je je om een of andere reden zorgen maakt, vraag dan raad aan je dokter.
Verstuikingen en verrekkingen voorkomen
- Minimaliseer het risico op uitschuiven en vallen door het juiste schoeisel te dragen: Zorg ervoor dat ze goed passen en vervang ze als de zool versleten is.
- Intapen of braces kunnen helpen om kwetsuren te voorkomen, in het bijzonder als er sprake is van eerdere verstuikingen.
- Vermijd het lopen op oneffen ondergronden.
- Ga niet naar de sportschool of doe niet aan sport als je moe bent of pijn hebt.
- Gebruik of draag beschermende uitrusting voor het sporten.
Wat moet ik doen bij een verrekking of verstuiking?
RICE: RICE staat voor rust, ijs, compressie en elevatie. Het is het eerste wat je doet als je een spier of gewricht kwetst. Het is best om een tijdje te stoppen met sporten en om andere activiteiten te beperken en elke 1-2 uur gedurende 10 minuten een ijspak op het gekwetste lichaamsdeel te leggen en dit voor de volgende 48 uur. Leg een verband aan of gebruik een elastische band om voor compressie te zorgen – dit helpt om de zwelling te verminderen. Houd, indien mogelijk, het gekwetste lichaamsdeel hoger dan het hart, door het op een kussen te leggen. Dit helpt ook om de zwelling te verminderen.
Pijnstillers: Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals Nurofen kunnen helpen om de pijn van een verrekking of verstuiking te verlichten. Pijnstillers zoals Nurofen zijn ontstekingsremmers, dus helpen ze ook om ontsteking te verminderen. Sommige ontstekingsremmers zijn verkrijgbaar in tabletvorm en als gels of crèmes, die op de huid rond een verrekking of verstuiking aangebracht kunnen worden.
Ga naar je dokter: Het is een goed idee om een verrekking of verstuiking te laten onderzoeken, in het bijzonder wanneer je vermoedt dat het om een letsel van de tweede of de derde graad gaat. Milde verrekkingen en verstuikingen hebben geen medische aandacht nodig, tenzij de symptomen erger worden gedurende de eerste 24 uur. Zoek bij twijfel echter altijd medische hulp.